Oratlas    »    Онлајн бројач на знаци на Уникод

Онлајн бројач на знаци на Уникод

X

Колку знаци на Уникод има мојот текст?

Во светот на компјутерите, знакот е основната единица на информации што го сочинува текстот. Може да претставува буква, број, симбол или дури и празно место. Може да претставува и дејства што се составен дел од текстот, како што е почеток на нова линија или хоризонтална картичка.

знаците може да бидат идеограми што претставуваат целосен збор, како во кинескиот јазик, а може да бидат и емотикони што ги користиме за да ги претставиме емоциите.

Оваа страница има едноставна цел: брои знаци. За да знаете колку знаци има еден текст, само треба да го внесете во посочената област и автоматски ќе се појави бројот на знаци што го сочинуваат. Пријавениот износ веднаш се освежува по секоја промена во должината на внесениот текст. Соодветно се појавува црвено „X“ што му овозможува на корисникот да ја исчисти областа за текст.

Овој додавач на знаци е дизајниран да работи добро во кој било прелистувач и на која било големина на екранот.