Oratlas    »    Конвертор од бинарен број во децимален број
со чекор по чекор објаснување на пресметката


Конвертор од бинарен број во децимален број со чекор-по-чекор листа на извршените пресметки

Инструкции:

Ова е конвертор на бинарен во децимален број. Можете да конвертирате негативни броеви, а исто така и броеви со фракционо дел. Резултатот има целосна прецизност, и во неговиот целоброен дел и во неговиот дробен дел. Ова значи дека прикажаниот резултат ќе има толку цифри колку што е потребно за да ја содржи точната конверзија.

Внесете го бинарниот број чиј децимален еквивалент сакате да го добиете. Конверзијата се врши веднаш, бидејќи бројот се внесува, без потреба од кликнување на кое било копче. Имајте предвид дека текстуалната област поддржува само валидни знаци што одговараат на бинарен број. Тоа се нула, еден, негативен знак и раздвојувач на дропка.

Под конверзијата можете да видите листа на чекори за рачно извршување на конверзијата. Оваа листа се појавува и кога се внесува бројот.

Оваа страница нуди и функции поврзани со конверзија, извршни со кликнување на нејзините копчиња. Овие се:© 2024 Oratlas - Сите права се задржани